Pasivní výdělek z Proof-of-Stake kryptoměn

stakovane mince - pasivni privydelek

Kryptoměny nastartovaly svůj pravidelný růstový cyklus a než se v příštím roce dočkáme jeho vrcholu, pojďme si ukázat, jak jednoduše a i bez jakékoli investice si dopomůžeme k jejich ještě většímu zhodnocení. Nikdo přece nebude prodávat na začátku růstu. Během této doby se nám vybrané kryptoměny mohou samy hezky rozmnožovat!

Doposud jsme se tu bavili převážně o Bitcoinu, kryptoměně, která vzniká těžením, neboli ověřováním transakcí v síti, kde těžaři svým těžebním hardwarem objevují nové bloky v Blockchainu a z nich získávají nově vzniklé mince jako odměnu za svůj poskytnutý výpočetní výkon. Tomuto procesu se říká Proof-of-Work (PoW).

Na těchto stránkách jsme vám přinesli už několik tipů, jak zdarma získat i kryptoměny založené na Proof-of-Stake (PoS), jakými jsou například Tron (TRX), Tezos (XTZ), Chainlink Token (LINK), nebo třeba Cosmos (ATOM) a po updatu na verzi 2.0 můžeme přičíst i Ethereum (ETH). V níže představené peněžence lze také zastakovat BinanceCoin (BNB) s velice hezkým 30% zhodnocením! Zmiňované kryptoměny vyhráváte zdarma nebo směňujete například na FirefaucetEobot nebo nově také na FaucetCryptos a pokud jste s nimi začali včas, jistě už teď budete mít nahrané docela zajímavé částky a asi si říkáte, co s nimi dál udělat. Dobrou zprávou je, že PoS kryptoměny nemusíte nechat nečinně ležet ve své peněžence, ale můžete je poslat dělat jejich práci, ke které byly stvořeny a získat z nich pasivní příjem.

Ačkoli nováčkům nebo méně technicky zdatným uživatelům se to může zdát na první pohled složité, sami se můžete v návodu níže přesvědčit, že celá procedura, na jejímž konci jsou „staknuté“ a zhodnocující se kryptoměny, netrvá déle než 10 minut i s čekáním na transakce a je až směšně jednoduchá 🙂

Co je to Staking?

Staking neboli štosování či střádání je možnost pasivního příjmu právě díky tomu, že určitou kryptoměnu vlastníte a tím vlastně udržujete chod a bezpečnost celé sítě. Tím vznikají nové mince, které obdrží ti uživatelé, kteří svoje kryptoměny delegovali na Staking. Kryptoměny založené na mechanismu Proof-of-Stake tak motivují uživatele k tomu, aby se prostřednictvím „stakingu“ podíleli na udržování a provozu své blockchainové sítě. Důležité na tom všem je, že své kryptoměny nikomu nezasíláte, nikomu je nepůjčujete, nesázíte ani jinak negamblíte, pořád jste jejich držiteli, dokonce po vás nejsou vyžadovány žádné složité operace nebo pravidelné úkony. Ty provádějí vaše kryptoměny, které jste tzv. staknuli – uzamknuli ve své peněžence a nechali je vykonávat práci jako je například ověřování správnosti transakcí, provoz komunikačních modulů, hlasování na síti, rozdělování odměn atd. Za to, že jste takto delegovali své kryptoměny pro tyto úkony, vám náleží odměna od několika jednotek až po desítky procent (záleží na kryptoměně) z hodnoty, kterou jste „staknuli“ a nechali ji pracovat. Dá se hovořit o úročení v rozmezí 4% – 20%! Takže tu neplatíte žádné poplatky, ale naopak dostáváte zaplaceno za práci vašich vlastních kryptoměn! Další skvělá věc je zanedbatelná spotřeba elektrické energie oproti Proof-of-Work. Proof-of-Stake je tak mnohonásobně energeticky úspornější a tedy i šetrnější k životnímu prostředí!

Trust Wallet

Abyste mohli PoS kryptoměny zhodnocovat, potřebujete k tomu krypto peněženku, která toto umožňuje a v ní pochopitelně mít i nějakou tu PoS kryptoměnu. Nejvhodnější a nejjednodušší řešení je mobilní peněženka Trust Wallet od společnosti Binance, která je pro zařízení s iOS nebo Android a kde si bezpečně a pohodlně uložíte více jak 2000 různých kryptoměn.

wp-1593871476480.jpg

Uživatelé dávají Trust Wallet hodnocení 5 hvězdiček z 5 především proto, že jim dává 100% kontrolu nad privátními klíči, má zabezpečení pomocí PIN nebo otiskem prstu, jednoduché použití, vestavěný DApp webový prohlížeč a samozřejmě i námi vyžadovaný staking. Pochopitelně vše bez nutnosti zadávat jakékoli osobní údaje. Ty po vás bude aplikace vyžadovat pouze pokud využijete možnost zde nakupovat kryptoměny vaší kreditní kartou.

Nezapomínejte na bezpečnost! Aplikace vám sice dá seed k obnově, nikam ho neukládá, ale myslete na to, že potenciální slabinou může být samotný telefon nebo nějaká nebezpečná aplikace v něm. Nevystavujte všechny své kryptoměny nebezpečím internetu. V mobilních peněženkách neudržujte přespříliš kryptoměn. Větší částky patří do Trezoru! POZOR: Trust wallet má bezpečnostní opatření, které v případě havárie nebo nestandartního chování celou aplikaci vrátí do původního stavu. Tzn. vymaže všechny data a přístupy! Ale nemusíte se bát, že byste tím přišli o svoje uložené mince. Stačí zadat obnovovací seed (viz. dále) a vše je zpátky na svém místě.

Instalace Trust Wallet a založení nové peněženky

  1. Po instalaci z Obchod Play nás aplikace při prvním spuštění provede vytvořením nové peněženky. Klikem na CREATE A NEW WALLET vytvoříme novou. Pokud chceme obnovit seed, zvolíme I already have a wallet.
  2. Na další obrazovce zatržítkem dole potvrdíme licenční ujednání a podmínky soukromí a stiskneme CONTINUE.
  3. Třetí obrazovka nás upozorňuje na to, že následně ukáže obnovovací seed dvanácti slov, pro případné obnovení ztracené nebo poškozené peněženky. Připravte si papír a tužku a stiskněte CONTINUE

POZOR! Frázi 12 slov si dobře zaznamenejte přesně v tom pořadí, v jakém je vidíte na obrazovce! Říká se tomu seed a je to váš nejdůležitější údaj, který pečlivě uschovejte, nikomu ho neukazujte, případně si udělejte zálohu a tu dobře schovejte, nejlépe někam dále od originálu. Po té, co vám aplikace ukáže tuto tajnou frázi a zatržítkem dole potvrdíte, že ji máte bezpečně opsanou, následuje stránka, kde si ověříte, že máte správně opsaný seed. Zde musíte znovu sestavit svůj seed tak, jak vám ho před chvíli ukázala aplikace.

Jak si pošlu kryptoměnu?

4. V nově vytvořené walletce již jsou peněženky pro kryptoměny ETH, BTC a BNB. Další kryptoměny se přidávají klepnutím na symbol táhel v pravém horním rohu.

5. Do vyhledávacího políčka zadáme název nebo symbol kryptoměny, kterou chceme přidat. Z vyfiltrovaného seznamu si přepínačem vpravo aktivujeme požadovanou peněženku.

6. Do nově vytvořené peněženky si teď pošleme nějaký Tron. Tlačítko Receive nám zobrazí její adresu.

7. Zde nám aplikace zobrazí adresu naší peněženky, na kterou si chceme zaslat TRX,  který jsme předtím vyhráli v některém faucetu, nebo koupili či směnili na směnárně. Modré tlačítko Copy vykopíruje celou adresu (ten dlouhý řetězec znaků) do schránky (mezipaměti telefonu). Tuto adresu zadáváme ve faucetech v sekci Withdraw do políčka pro adresu peneženky (podržet prst a z nabídky vybereme Vložit anglicky Paste),

8. Odeslání výplaty z faucetu může trvat pár minut, nebo při větším vytížení sítě si můžeme počkat i do dalšího dne. Pokud se rozhodnete zainvestovat a kryptoměnu kupovat na směnárně (např. Binance), prostředky vám dorazí zpravidla krátce po tom, co směnárna obdrží vaši bankovní platbu. Ve výpisu transakcí se tak objeví čas a suma, kterou jste si sem poslali.

9. Tlačítko se třemi tečkami nabízí další možnosti, co provádět s přijatou kryptoměnou. Už jsme skoro u cíle, z nabídky vybereme Stake.

Staking TRX

10. Tady už jen stačí zadat sumu, kterou delegujeme na staking, vybrat validátor s dobrým zhodnocením a stiskem Continue se přesuneme na potvrzení.

11. Zbývá jen všechno ještě jednou zkontrolovat a odeslat modrým tlačítkem SEND. Podle vybraného validátoru se vám začnou odměny připisovat hned od prvního dne, nebo po třech dnech, případně si je jednou za čas sami pošlete funkcí Claim Rewards z nabídky.

12. Trust Wallet umožňuje v nastavení (symbol ozubeného kolečka v pravo dole) přepnout vzhled na noční režim i zobrazovat přepočet držených kryptoměn na CZK. Nastavte si také bezpečnostní PIN kód, nebo ověřování otiskem prstu při každém spuštění aplikace.

Další užitečné informace

Pokud svoji kryptoměnu potřebujete poslat někam jinam, stačí postupovat stejným způsobem a v nabídce zvolit UNSTAKE. Tím ji uvolníte, vyřadíte ze stakingu, dosud nezaslané odměny se vám automaticky pošlou do peněženky a můžete své mince poslat (SEND) třeba na burzu nebo směnárnu, kde je prodáte nebo směníte za jinou kryptoměnu nebo fiat peníze.

Pokud se rozhodnete stakovat např ATOM, vytvořte Cosmos peněženku stejným způsobem, jako je popsáno výše. A další postupy se prakticky neliší, jen pracujete v Cosmos peněžence, posíláte na ATOM adresy. ATOM se navíc začne zhodnocovat hned od prvního okamžiku stakování. Nemusíte čekat 21 dní, jako třeba u některých validátorů pro XTZ! Na obrázku níže můžete vidět, že staknutých necelých 42 ATOM mincí už první den vygeneruje 0.00896 ATOM. Další kryptoměnou, která se navíc ve vaší Trust Wallet začne stakovat automaticky sama bez nutnosti provádět výše popsané kroky je Algorand (ALGO). Kryptoměny ATOM i ALGO v hodnotě několika jednotek až desítek USD můžete získat zcela zdarma v Coinbase Earn, případně je zakoupit přímo v peněžence svojí kreditní kartou, avšak s 5% přirážkou. Mnohem výhodnější je nakoupit například na Coinbase a kryptoměnu si pak poslat do vaší Trust Wallet.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Pokud chcete investovat prostředky, které jste získali zdarma na zmiňovaných faucetech nebo Coinbase Earn a chystáte se vložit vlastní peníze, proveďte si nejprve výzkum a analýzu aktiv, do kterých chcete investovat! Vždy obchodujete jen na své vlastní riziko a neinvestujte víc, než si můžete dovolit ztratit!

Pokud nechcete čekat na nahrání výplatního minima z jednotlivých faucetů, abyste mohli zastakovat vybrané kryptoměny a chcete nakoupit nebo prodat kryptoměny ihned a bez ověřování identity, využijte nejznámější českou směnárnu Anycoin, kde pohodlně nakoupíte nebo prodáte více jak sto nejrůznějších kryptoměn do hodnoty 25.000 Kč anonymně, bez registrace a čekání.